28th Oct 2011 - Hukum K.A.R.M.A

ASSALAMUALAIKUM

arini kita berpuase dari makanan k
(padahal arini cuti, xdak sapa nk belanja)
bOley la anda melOncat2 kegembiraan (T_T)

sO,arini ari jumaat
nak bagi tazkirah ckit
klau xnampk cam tazkirah
ia kan aje k :)

--------------------------

ct cuma nak cakap
JANGAN PERCAYAKAN HUKUM

KARMA means 'what goes around , comes around'

-------------------------
Di dalam Islam,hukum Karma tidak pernah wujud. Memang benar di dalam surah Al-Zalzalah dinyatakan berbuat baik dibalas baik dan buat jahat dibalas dengan kejahatan tapi ini bukanlah hukum Karma seperti yang dipercayai oleh penganut agama Hindu.

Hal ini kerana Hukum Karma di dalam agama Hindu terhad di dunia semata-mata,mereka tidak percaya kehidupan selepas mati. Tapi apa yang ada di dalam Islam,kita berbuat baik di dunia, kita akan mendapat syurga di akhirat kelak. Buat jahat,dapat neraka. Malah,karma dalam Islam juga merangkumi satu aspek yang besar iaitu akibat itu akan berlaku kepada pelaku,waris pelaku dan seluruh penduduk bumi. Tidak dalam agama Hindu,hanya pelaku sahaja akan menanggung sebab dan akibat.

Nabi Musa menyoal Allah,kenapa apabila seorang lakukan kesalahan,satu kampung akan menerima akibatnya. Lalu Allah menidurkan Nabi Musa di bawah satu pokok dan seekor semut telah pun menggigit Nabi Musa sehingga dia terjaga dari tidurnya dek sakit digigit semut. Oleh kerana marah dengan semut, dia memukul semua semut-semut yang ada di sekitar itu dan dia pun mengerti kenapa Allah hancurkan satu kaum walaupun seorang sahaja yang lakukan maksiat. Maksudnya,hukum sebab dan akibat ini bukan berlaku kepada pelaku sahaja tapi kepada semua orang.

Sekali lagi kita dapat menolak bahawa Karma hanya berlaku terhadap individu

sumber
azzariyat.com

---------------

kepercayaan ni adalah rukun iman org beragama Hindu
kita kan ade rukun iman agama kita ISLAM
iaitu beriman kepada qada' dan qadar
jadi pikir-pikirkan lah
ct dulu pOn percaya ngan hukum neh
sebab asik duk dengar orang
tapi bila duk cari sal bende nie
memang banyak tentangannya

APEPON YAKINLAH DENGAN TUHAN
DIA LEBIH MENGETAHUI  APA YANG MANUSIA XKETAHUI :)


#blogger lain yg crita sal KARMA:
Red Tea
Norlida Ramli

51 comments:

CikHoneyBee said...

nice tazkirah my ct :) juz pcye kalo wt baik, akan dibalas baik. kalo wt jahat, akan dibls jhat... kn3?

Fatin Sallehuddin said...

takdir Ilahi dah tentukan jalan hidup kita sebagai hambaNya :)

SpeakerSekolah said...

Xde makanan?huhu...mengarut punya karma..tpi kalo lyan lgu what gos around com around tak pe kan?hehe..

Ujie said...

bagus entri ni ct! topik sama mcm blogger Red Tea tadi..tp cara penyampaian berbeza.

sape yg percaya atau slalu suka sebut Karma ni..kenalah bertaubat, mohon ampun dr Allah sbb ia melibatkan IMAN. tak tau takpe, dah tau kena ubah. *_*

anamizu said...

wahh nice entry la CTK..
mmg kene byk amek tahu psl ni.
main sedap sebut je sllunye..
sbnrnye ISLAM sendiri dah jelaskan :)



luv,
cik ana

Lea Isnawi said...

aku kdg2 percaya gak akan hukum karma
astafirullah

pasni xnak percaya
nice info ct :)

Ct Mawa said...

zaman Nabi Allah dlu2 wat jahat skali tros 1 kaum kne hukum..but,,skrg x lg cm2..sbb 2 jugak la masalah sosial makin b'leluasa skrg

& kte kne ingt..bla2 masa jew Allah akn turun kn bala kpd kte..same2 la berpesan-pesan ke arah kebaikan

DRceria said...

Nice info ustazah CTK.... >.<

Fara E's said...

aku baru tahu ouh , selama nieyh astk guna jep perkataan hukum karma

sobsob

amranaiman said...

huhu akhirnya tiada mknn.. bagus2.. renung2kan dan selamat beramal :D

Zul Fattah said...

aku tak caye semua tu.. bg aku kalau nk berjaya di dunia dan akhirat, just follow alsunnah dan Al-Quran

Tea said...

Jom kita nasyid!

Norlida Ramli said...

ari tu ida ada ckp psl ni jugak..heheee

tol..mna leh percayakan hkum karma ni sbb lam islam sndri pun xde.dh jelas lg bersuluh gitu.hehe

bukan retis said...

bagus arini takde menu makanan..hihi
btw,nice sharing :)

Ungu Violet said...

karma tu kan kepercayaan agama lain...jangan smpai terikut..huhu

Cik tikah said...

oh, macam tuh ke. baru fhm skrg. tq ct :)

Anak Wak Mail said...

tapi aku suka lagu karma kumpulan cokelat tu..tak pe kan..hehe..:P

ILA HonEyBuNNy said...

oooooh..tu la..kadang2 kita selalu sebut tu hukum karma..sdgkn apa yang berlaku Allah tahu y terbaik untuk kita...

si robot comel said...

teringat balik belajar time sejarah, ni baru refresh balik karma tu apa,hehe

tiefazatie said...

nice dear..=)

Radsmil said...

nice entri... hehhe.. rjinnya ctk updat entri..^^

Nuriy Arisa said...

thxx Ct..
x pe la..kalau org buat jahat kat kite..
kite sabar n hadapi dgn senyuman..
dan jgn kite balas balik..
itu sume urusan Allah S.W.T utk membalas ap2 pown ^_^

Rara. said...

oh,tak bole eh?

rara selalu gak cakap - hidup nie karma, apa kau buat kau orang, esok orang buat kat kau.


tak bole eh? hhuhu.baru tau.

Lieyanna Esmeralda said...

nice entry :)

p/s: owner bloghok pesan, 3 Mawar part-2 dah realese...

http://bloghokite.blogspot.com/2011/10/3-mawar-part-2.html

jgn lupa follow my blog

lieyannaesmeralda.blogspot.com

syafiqakarim said...

betul.asek ckp karma karma karma.
samapi lupa rukun islam.
dia berbeza kan.baca dr blog tea juga.
thanx share :)

bloghok said...

menarik...tank...

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nice sharing CT.. ;)

bella luna said...

entry yang best, walaupun selalu suka sebut what goes around comes around, tetapi bella yakin dengan qada dan qadarnya,.yakinlah dengan Dia sesungguhnya Dia Maha mengetahui segalanya;)

aiNa yaZiD said...

interesting...~! jgn terlalu ikut karma.. =) allah knows the best. percaya la pada yang satu.

eQuRlz said...

thankz for sharing ct :) slalu gak duk ckp psl karma ni.. tp xtau pn mksud die btol2.. hehe..

kakngah said...

percaya la pada qada' & qadar..
semuanya sudah ditentukan Allah sejak azali lagi...

dhiera said...

nice entri ct. me like~

ramai kot org kita cakap 'what goes around comes around'

aimie amalina said...

=]
betul!
sebaliknya yakinlah dengan Qada dan Qadarnya kan..


Islam itu dh siapkan yg terbaik utk kite =]


weee..mimi x buat pasal karma ni..hehehehe..dah jumpe ye..

hyz said...

tazkirah yang baik... gud job

suha said...

ct.

entry yang bagus ni. apa yang kita tahu, share bersama kan. thankss ya :)

khairul said...

tp abg suka hukum karma wings hehe

Nana Liyana said...

i dont believe in karma. i believe that Allah is fair enough. aisehhh mngade nk speaking :P :P

Ribena lalalaaa~ said...

ye..btol tu ctk..
bersyukur ngan ape yg tuhan bagi kan...

nice entry..

hehe

jom tgok PM syg kucing...hehe..tq

Mia Meymi said...

terbaik.. :)

♥ MS ♥ said...

betul tu, sejak dua tiga hari ni, ramai betul blogger citer pasal karma, and yeah, saya pun salah seorg yg percaya dengan hukum ni, tapi sekarang dah tak, hanya percaya dengan ketentuan dengan takdir allah, --"

Cik Tetra said...

entry yg sangt bermanfaat..sharing is caring..thanks ya tuan belog.. :)

yen(toka ziizokukuto) said...

huhuh,,thankz keyh ct,,,,nie entry :)

-Incek Fik- said...

Yaa..

Kita sebagai umat Islam kena percaya dengan ketentuan Qada' dan Qadar kerana ia termasuk dalam enam rukun iman yang kita wajib percayai.

iszieylyanziy said...

wah,,bila kala ustazah citi mula menaip :P

sis92 said...

sori lambat dear;)

hukum karma ni teringat masa belajar sejarah dulu :)

berbuat baiklah dengan ikhlas
ganjaran mungkin kita tak nampak tapi memang ada :)

nelly said...

bags untuk direnungkan ~
:)

Akue Achik said...

terlupa plak karma ni asal usul agama hindu..huhu..
tp sinonim la kan., bt baek dblas baek..bt jhat dblas jhat..

Paris Lipton said...

eh eh ritu pon hotfm de ckp, sume dok ckp ni...hehe

Syakirah said...

nice entry... tq for sharing... sharing is caring kan? heheh

*hari ni takde gambar makanan.. baru ingat nak jamu mata tgk makanan yng sedap2..huhu

Run Away said...

nice sharing beb...;d

Mohd Izzar said...

ok..skarang aku da jelas..

♥ Pengomen2 CTK ♥

Get this commentators widget

♥ Followers ♥

♥ Kisah Perempuan ♥

♥ Kisah Lelaki ♥

♥ Teman Baru ♥

♥ Surah Hari Ini ♥