15th Feb 2012 : Cerita di Sebalik Roti Hangus :P

ASSALAMUALAIKUM

entry ini khas untuk cerita pasal entri semalam

AMARAN : ENTRI KALI INI PANJANG SEDIKIT :P

ok, alkisah,pada suatu hari ct dan adik tertiba tergedik nak buat something macam roti la kunun2...ini semua gara-gara terpengaruh ngan cerita masakan kat tv :P

bahan-bahannya: tepung gandum, telur, cheese, sosej
kitorang amek je apa yang ada kat dapur and kununnyaa nak buat style tersendiri..pooodah! hahaha

mak xtahu pn, kitorang buat dalam bilik sembunyi2
hehehehehe

duk uli punya uli  tepung dan telur jadilah doh ni:
jadi jugak doh,,,

seronok uli benda ni...kitorang ambil masa 2 jam jugak la  termasuk masa bermain...tetibe feel macam main plastesine * abaikan ejaan kalau salah, malas gugel :P

 
yang ni adik ct buat
*sebelum masak

OK, nak dijadikan cerita...selepas siap semuanya, tibalah masa nak masukkan dalam oven...tapi ct xtahu nak set masa berapa minit sebab first time...

jadi masa percubaan,mula-mula ct buat la selama 2 minit..nk tgk dia jadi macam mana..
pastu bunyi la..tet tet tet tet tet..menandakan sudah siap..

oleh kerana oven ni kuat sangat bunyinyer...mak pon bertanya 'masak ape tu ct?'...ct diam...dalam otak  ni duk pikir dah nak jawab ape..mengigil giler dah.

lepas tu ayah dan mak ct datang kedapur...kebetulan dorang baru lepas habis makan,.adeh!...

jadi terpaksa lah berterus terang  kat mak : 'tengah buat roti niii tapi xtahu nak set masa berapa minit'..lepas tu ayah tanya 'mentah2 ke ni atau yang frozen'..ct jawab 'mentah2, baru je buat'

mak dan ayah ct bersuara 'ooo..kalau mentah2 kena masak lama2'...ct yang xtahu pape ni pon percayalah sebab dorang lebih tahu kan...

mak kata ' buatla 10minit'...ayah kata 'buat 30minit la'...disebabkan risau lama sangat 30 minit tu, ct buat la 10minit dulu...

*nasib baik dorang xmarah..siap bagi cadangan lagi :P

sambung lagi.....

masa minit ke-7...tetibe oven tu terus berasap...giler r, xnampk langsung rupe oven tu..ayah ct cepat2 tutup plug...

selepas beberapa minit (bagi hilang asap tu), ct pon amek la roti hangus tu dari oven..maka fuhh! jadi la koko krunch..huhuhuhu.

 xsanggup da nak buat ..trauma2..hahaha :P


perasaan masa tu bercampur baur..sedih sebab xleh makan...malu sebab xmenjadi..marah sebab buat lama sangat..tapi satu je ct bersyukur, nasib baik ct xbuat 30 minit tu..hahahaha...

dalam rumah tu semua duk gelak jee.,,mak, ayah yang bagi idea pon mampu gelak je..dh xboleh buat ape dah...hihihi

tapi tambah malu bila masa tu ada tetamu yang tido kat rumah...dia beritahu ct...'salah timing ke?xpe ct, cuba lagi'...hahaha..masa tu xtahu nak sorok muka kat mane...malu beb!

OK, abis cerita, sila baca,1st time ct bercerita panjang nie....macam best je taip panjang2..hahaha.. jangan skip ok..pok pale tu kang :P


p/s : xdapek dibuat bini lagi lau macam ni la ropenyer...hahaha

17 comments:

Hanim Irsyad said...

owhh.. roti kew.. mihmih.. xpew.. mncube! :)

missSenget said...

hhhaahahahhahaa


nasib baik xkene marah..
bau hangit tak satu rumah..?

afzalsukasuki said...

loh tu roti hape tu itam2?ke mmg pesen baru?hahaha

ni kalau sua kat org gelojoh, itam2 pon dia bedal hahaha

Nurmujahidah Ismail said...

hahaha,, boleh lak macm ni,,, len kali google la dulu ye,, tgk resipi,, aiyooyoo,, hehe,,, comey je yang hangit tu,, haha

Ujie said...

kihkihkih..lawak la citer ct ni. siap sembunyi2 lagi. takpe, nnti cuba lagi ya..yg pertama gagal tu biasa.

Lyeen De Syifa said...

hahaha..takpa..yg penting usaha..hahaa

hazwan hairy said...

hahaha...skli jd hitam plak..hahaha....

DRC said...

itu yg sedap CTK.. hahaha...

Nora Karim said...

Hahaha... tak pe practice make perfect.. mana tau sok2 ct jadi tauke roti n kek pulak.. hihihi

Hanim Irsyad said...

ctk. emm. nak url blog yang baru :)

xila dot said...

hamboi mak jemah...legamnye...hang xpi tanya gugel dulu ka??? sama la baru2 ni buat milo crepe, xjadi! trauma! malas nk cite kt blog hahaha

takpe2 cayok2!

Izyan Yan Cinnamon said...

wahh terer buat roti huhu^^

CaYe Cik iLa said...

hahaha... kokokrunch lazat nye... hehehe... okla tuh.. skurang2 nye try... kn3?

eita said...

hahahah...takpe leh cuba lagi...

Remy hazza said...

he3..patutler remy susah nak teka...roti rupanya....

nini said...

tak pe boleh cuba lagi......=D

Sayidah Nafisah Ruslan said...

salah timing ke kak? hahahaha

♥ Pengomen2 CTK ♥

Get this commentators widget

♥ Followers ♥

♥ Kisah Perempuan ♥

♥ Kisah Lelaki ♥

♥ Teman Baru ♥

♥ Surah Hari Ini ♥