10 Julai 2013 - Cara Solat Sunat Tarawih.

ASSALAMUALAIKUM 

puasa x hari ni?
yang xpuasa tu xpe,cuba lagi..huhu
semoga kita semua sempat menghabiskan bulan Ramadhan ini dengan amal-amal yang baik


jadi,nak kongsi cara solat tarawih lah
buat entry bermanfaat sikit :)
yang ni ringkas2 je.


 ok,pertama sekali kenalah niat: 
 Niat Solat Berjemaah:  
"Sahaja aku solat sunat tarawih dua rakaat (imam/makmum) kerana Allah Ta'ala".

 Niat Solat Sendiri: 
 "Sahaja aku solat sunat tarawih dua rakaat kerana Allah Ta'ala". 


 selepas baca surah Alfatihah, 
 bolehla baca  surah-surah yang ada dalam al-quran.. 
 xkira ayat tu pendek ke panjang ke atau ulang2 pon boleh. 
rukun-rukun solat sunat tarawih sama dengan solat fardu. 

 # solat sunat tarawih ini dilakukan setiap dua rakaat dengan satu salam :)


p/s kalau nak belajar solat sunat tarawih berjemaah, boleh rujuk sini 

*xsabar mau berpuasa di rumah..

11 comments:

Hanif Idrus said...

Info yg baik..

NAL said...

Asalamualaikum..
Akhirnya dapat jugak bw blog ni. Salam Ramadhan NAL ucapkan.

#terbaik.. sorry sgt NAL tak sempat topup rm5 utk hadiah tempoh hari.. harap ctk dpt pm NAL skali lagi number phone dan line ape di fb atau komen di blog. So, sorry.

wardah said...

Assalamualaikum..salam ziarah!! Jemput ziarah blog saya
http://supplementforall.blogspot.com/

anis suryanie said...

nice sharing dear :)

NARDtheNERD said...

kite dengar ustat kat tv cakap satu ayat satu rakaat pun boleh :)

khairul hassan said...

bole lupa wo..maklum lah setahun sekali hehe


jom layan Uptown Tmn Selat Butterworth.http://www.gilamodified.com/2013/07/audioshow-uptown-taman-selat.html

Siti K said...

Hanif : sama-samalah kita kongsi :D

Siti K said...

wardah : assalamualaikum...insyaallah nti ct lawat k...bz sket :)

Siti K said...

anis : tenkiu2..sebar-sebarkanlah :D

Siti K said...

NARD : oh yke...thank 4 info :D

Siti K said...

khairul : xpe2...refresh balik...haha

♥ Pengomen2 CTK ♥

Get this commentators widget

♥ Followers ♥

♥ Kisah Perempuan ♥

♥ Kisah Lelaki ♥

♥ Teman Baru ♥

♥ Surah Hari Ini ♥