07052018 Review Buku : Kembara di Istanbul (Novel Kanak-kanak)

Assalamualaikum..

Disebabkan xtahu nak buat apa
aku cuba review buku je lah
xpernah2 aku review buku ni
baca je lah ye..

ok..buku pertama..
'Kembara di Istanbul'
(novel kanak-kanak)
karya saudara Thaqib Shaker
orang Malaysia yang belajar di Turki

Buku ini mengisahkan tentang Aman seorang kanak2 bijak yang mendapat keputusan cemerlang
Oleh kerana itu,bapanya ingin memberi hadiah kepada Aman dengan membawa Aman bercuti ke tempat yang disukai.
Disebabkan Aman cukup berminat dengan sejarah Islam, maka Turki menjadi pilihannya walaupon pada mulanya dia menamakan negara yang lain.
Banyak kisah2 menarik yang diceritakan di dalam buku ini,
Mereka ke restoran turki, makan makanan disana.
Nanti siapa2 yang nak bercuti di Turki boleh lah mencari makanan2 yang disebut di dalam buku tu.
Buku ini juga menceritakan percutian mereka di tempat yang penuh dengan sejarah iaitu Aya Sofia.
Suatu hari, Aman telah hilang dari pandangan keluarganya.
Aman bertindak untuk bertenang dan berserah kepada Tuhan 
namun dia juga tidak dapat menahan air matanya daeripada keluar kerana dia masih seorang kanak-kanak.
Mestilah, dia rindu dengan keluarganya kan.
Apakah yang berlaku kepada Aman selepas tu?
Adakah Aman dapat bertemu kembali dengan keluarga ?
(ceh,tiru sinopsis belakang buku ni,..hehe)
Buku ini sangat sesuai untuk dibaca oleh kanak-kanak yang sentiasa perlu diterapkan dengan nilai2 murni seperti yang ditunjukkan oleh Aman.
Ia jugak memuatkan kisah2 yang berlaku di Turki.
Aku sendiri pon banyak belajar benda baru dalam buku ni
Jadi, bukan kanak2 je boleh baca, yang muda, tua2 pon boleh baca.
Serious banyak benda korang akan tahu
Atau mungkin aku yang baru tahu...
hehehhe..almaklum lah kurang ilmu...
Alhamdulillah, buku ni berjaya menambahkan ilmu pada aku.
Dalam buku ini juga diselitkan juga bahasa Turki.
Jadi sambil membaca boleh lah sambil2 belajar bahasa Turki, dua dalam satu kan.
Cara penceritaannya juga menarik seolah2 berada disana.

oklah , itu je...xdapat nak cerita lebih..
Pendek kata BEST! saya xreti tipu (^_^)


p/s: saja update nak hidupkan balik blog ni
nyawa2 ikan da

SL1M SIME DARBY 2018 (SOFT SKILL TRAINING)


16 April 2018 – 27 April 2018

Ini pengalaman sepanjang 2 minggu soft skill training di Sime Darby Industrial
Mungkin batch korang lain pulak aktivitinya.
Maaf diatas penggunaan bahasa yang kacau bilau, hanya untuk menyampaikan (^_^)

16 April 2018 ( Isnin)
-Pendaftaran, ada 3 jenis division: sime darby industrial, sime darby motor dan sime darby GSC
-Semua berkumpul dalam satu hall
-Briefing tentang sime darby oleh staf-staf sime darby
-Petang selepas minum petang, pembahagian ikut warna (tengok tali lanyard korang warna apa), akan campur2 division..dalam 30 orang dalam satu group dan group ini takkan berubah sepanjang training 2minggu disitu....so bye2 lah dulu pada kawan2 yang korang dah kenal masa interview, kalau dapat sama,nasib baik... (^_^)


17 April 2018 (Selasa)
-Terus masuk kelas mengikut warna masing-masing...
-Belajar tentang project management dan time management, dia ceritalah ape itu project , macam mana nak bahagikan masa. Macam buat fyp kat u dulu. Ni kira refresh balik lah.
-Dan macam biasalah akan ade aktiviti2 bersama group dan ‘present’ pada kawan2 yang lain.
-Baguslah untuk kita yang akan bekerja nanti, ‘present’ itu ini kan. Ambik ilmu sebanyak mungkin ya. Mana nak dapat training free, ade makan2 lagi...hehehe
-Dan selepas tu akan dibriefing tentang projek yang akan korang lakukan sepanjang 2 minggu disitu untuk dibentangkan di ekspo sime darby (khas untuk peserta2 sl1m) pada hari terakhir 27 April 2018
-1 kelas akan ade 2 group....jadi batch kami semua lapan group sebab 4 kelas...so 8 projek lah yang dibentangkan.
- Nanti habis kelas bincang lah ngan group korang nak buat project apa

18 April 2018 (Rabu)
-Belajar tentang Creative Thinking/ Decision Making, belajar tentang jenis2 pemikiran, teknik berfikir, cara selesaikan masalah
-Trainer bagi tajuk dan korang akan berdebat dengan group yang dh dibahagikan... 
trainer setiap hari lain2 orang ya.
-Lepas habis kelas,boleh la berbincang pasal project korang. Esok kena bentangkan ‘proposal’ projek korang depan juri dr staf2 sime darby! Masa ni menentukan projek korang boleh diteruskan atau tidak. Sediakan plan B ya.

19 April 201 (Khamis)
-Belajar tentang presentation skill, belajar apa itu presentation, jenis2 sifat orang present...belajar cara nak organize presentation, tujuan presentation, cara presentation
-Sebelum lunch akan diberi tajuk pada setiap group, korang perlu bincang dan selepas lunch present! Ni untuk present dalam kelas je.
-Lepas habis kelas, present proposal pula di depan juri sime darby.

20 April 2018 (Jumaat)
-Belajar tajuk’Performing On the Job’ oleh Mr Matthew(xthu btul x eja ..sorry)
-Kelas dia sempoi ja, ada aktiviti bersama group, belajar tentang sosial style (kita jenis yang macam mana), nanti boleh lah tahu lepas jawab survey yang diberi. Dan akan diajar cara nak handle orang2 yang berlainan style ngan korang.
-Lepas habis kelas akan ade briefing tentang perjalanan event ekspo yang akan diadakan 27 April nanti.

23 April 2018 (Isnin)
-Belajar tentang ‘Business English Communication’, setiap group buat role play menggunakan bahasa english mengikut teknik yang akan diajar.
-Belajar cara buat surat,setiap group akan diberi tajuk berlainan dan korang perlu bincang benda2 yang perlu ade di dalam surat tu
-Nanti bincang sama2 dalam kelas dengan group2 lain
-Lepas kelas, bincang project lagi kalau nak

24 April 2018 (Selasa)
-Belajar tentang ‘Resume &  Job Interview’, belajar apa yang perlu ada dalam resume, apa yang tidak perlu, guna ayat2 yang sesuai. Trainer akan check resume sorang-sorang dan betulkan yang mana perlu.
-Untuk ‘ Job Interview’, akan belajar apa yang perlu dilakukan untuk menghadapi interview, semasa interview dan selepas interview.
-Setiap orang akan diberi tajuk soalan yang biasanya akan ditanya semasa interview, jadi semua orang perlu sediakan jawapan. Macam nak interview betul2 (dont worry,xder serious mana pon..trainer ok je).
-Lepas kelas, macam biasa bincang projek lagi 

25 April 2018 (Rabu)
-Belajar ‘Emotional Intelligence & Conflict Management’, belajar apa itu conflict, jenis2 conflict, jenis2 emotion
-jawab questionnaire guna 'Thomas Killman Model', untuk mengetahui kita style yang macam mana bila hadapi conflict
-Lepas kelas, bincang kaw kaw tentang projek korang, ni final da..masa ni kena prepare je lah apa yang patut.

26 April 2018 (Khamis)
-Belajar tentang Customer Service oleh Rosli Osman
-Belajar jenis2 customer, kenapa customer service penting, cara nak improve customer service, apa customer perlukan , jenis2 servis yang ditawarkan, customer attitude, people [physiocology, cara nak handle difficult customer, cara nak handle complaint, 8 attitude yang perlu ada semasa customer service
-setiap kumpulan buat role play tentang complaint dan cara nak handle mengikut teknik2 yang telah diajar.
-Lepas kelas, setup booth korang, rehearsal untuk closing ceremony esoknya.

27 April 2018 (Jumaat)
Hari presentation dari pagi hingga petang. Goodluck! Goodbye to all member..
-Lastly, closing ceremonyyy! Boleh lah tengok persembahan2 hebat dari peserta sl1m.

OVERALL BEST!!!!!!!! MAKAN PON BEST!!!!! MY GROUP IS DA BEST!!!! TOPAZ FIGHTING!!!  (^_^)


♥ Pengomen2 CTK ♥

Get this commentators widget

♥ Followers ♥

♥ Kisah Perempuan ♥

♥ Kisah Lelaki ♥

♥ Teman Baru ♥

♥ Surah Hari Ini ♥